01.10.2022
Tajemnice produkcji w browarze rzemieślniczym część II
W ostatnim artykule opisaliśmy jak przebiega pierwszy etap produkcji piwa kraftowego w naszym browarze rzemieślniczym. Opisywaliśmy zacieranie które finalnie dało nam pożywkę z cukrami które drożdże mogą przerobić na piwo. Ale nie ma tak prosto. W naszej mieszaninie ciągle poza rozpuszczonymi w wodzie cukrami prostymi mamy ziarna słodu które nie specjalnie byśmy chcieli mieć w finalnym produkcie. Aby pozbyć się ich trzeba przejść do kolejnego etapu produkcji czyli filtracji.

Aby tego dokonać przepompowujemy naszą mieszaninę do specjalnej kadzi. Charakteryzuje się ona tak zwanym fałszywym dnem. Fałszywe dno jest zbudowane z specjalnych sit. Nasz zacier znajduję się na sitach a pod nimi mamy otwór którym będziemy zasysać odfiltrowaną ciecz z cukrami zwaną brzeczką do kadzi warzelnej.

Podczas filtracji jak odsłoni nam się złoże ze słodu zraszamy ją gorącą wodą aby mieć pewność że wypłuczemy większość cukrów. Jest tak zwane wysładzanie.
Kiedy mamy już oczekiwaną objętość brzeczki o odpowiednim stężeniu cukrów przystępujemy do gotowania jej. To właśnie ten etap to jest to słynne warzenie. Najważniejszym celem gotowani brzeczki jest pozbycie się wszystkich nieporządnych mikroorganizmów które mogły by doprowadzić do infekcji naszego piwa. Drugim celem jest nachmielenie brzeczki. To na tym etapie dodajemy chmiel. Chmiel nadaje goryczki naszemu piwu i można rzec że jest pewno rodzaju przyprawą do piwa 😉. Proces gotowania trwa zazwyczaj koło godziny (dokładny czas zależy od konkretnego stylu piwa).
Gotową brzeczkę transferujemy do kadzi osadowej zwanej whirpoolem. Brzeczka wpada do tej kadzi w taki sposób że tworzy się wir i wszystkie osady (chmieliny, ścięte białka ze słodu) osadzają się na środku kadzi. Kiedy już mamy cała brzeczkę na whirpoolu i odczekamy na tyle aby osady opadły to żegnamy się z brzeczką na warzelni i wysyłamy ją do specjalnych zbiorników fermentacyjnych zwanych tankami.
Mieszą się one w oddzielnym pomieszczeniu zwanym fermentownią. Aby przetransferować brzeczkę na fermentownie musimy ją najpierw schłodzić. Aby tego dokonać rura z brzeczką przechodzi przez chłodnice i po schłodzeniu jest napowietrzana (tlen jest niezbędnym substratem dla wzrostu drożdży). Kiedy cała brzeczka znajduje się już w tanku, operator fermentowni zadaje drożdże. Ale na to co dzieje się na fermentowni poświecimy oddzielny artykuł.

Tomasz Trzybiński
Przedstawiciel handlowy
e-mail: tomasz.trzybinski@browarsady.pl
nr tel. 660 128 220
Michał Korol
Specjalista od marketingu i public relations
e-mail: wsparcie@browarsady.pl
nr tel. 789 212 868

FORMULARZ KONTAKTOWY
W razie jakichkolwiek pytań – zapraszamy do kontaktu! Chciałbyś dowiedzieć się czegoś o naszych Piwach? A może chciałbyś mieć je w ofercie swojego lokalu? Skontaktuj się z nami!






