What's going on at our brewery?

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
21 godz. temu

Jak co poniedziałek – garść informacji o ludziach, którzy wspólnie tworzą piwa w Browarze Sady! 🍺

👉 Poznajcie Wojtka!

W branży piwnej działa od kilku lat. Zanim trafił do nas, zamiast butelek, puszek i beczek ogarniał… kredę i tablicę w szkole. Dziś to główny operator rozlewu – uczy, nadzoruje i dba o higienę maszyn rozlewniczych. Gdy znajdzie chwilę, chętnie zajrzy też do pasteryzatora, depaletyzatora czy innych sprzętów. Pilnuje, by etykiety trzymały się perfekcyjnie, a zapasów opakowań nigdy nie brakowało.

Po pracy? Wojtek to mąż, tata, strzelec na strzelnicy 🎯 i gitarzysta z rockowym zacięciem 🎸.
Jego życiowa zasada brzmi: „Lepszy celny strzał i czysty riff niż zbędne nerwy!” 🔥

Pod te riffy łapki w górę! 👍❗️
... See MoreSee Less

Jak co poniedziałek – garść informacji o ludziach, którzy wspólnie tworzą piwa w Browarze Sady! 🍺👉 Poznajcie Wojtka!W branży piwnej działa od kilku lat. Zanim trafił do nas, zamiast butelek, puszek i beczek ogarniał… kredę i tablicę w szkole. Dziś to główny operator rozlewu – uczy, nadzoruje i dba o higienę maszyn rozlewniczych. Gdy znajdzie chwilę, chętnie zajrzy też do pasteryzatora, depaletyzatora czy innych sprzętów. Pilnuje, by etykiety trzymały się perfekcyjnie, a zapasów opakowań nigdy nie brakowało.Po pracy? Wojtek to mąż, tata, strzelec na strzelnicy 🎯 i gitarzysta z rockowym zacięciem 🎸.Jego życiowa zasada brzmi: „Lepszy celny strzał i czysty riff niż zbędne nerwy!” 🔥Pod te riffy łapki w górę! 👍❗️Image attachmentImage attachment
3 dni temu

Pogoda w tym roku lubi płatać figle. A my wolimy być przygotowani!
Dlatego już teraz przedstawiamy Wam pierwszą nowość na okres jesienno-zimowy!

🔥Old Ale🔥– zapomniana klasyka z głębi piwnic Anglii!

Styl, który kiedyś był codziennością w brytyjskich pubach, dziś pojawia się rzadko i raczej wśród tych, którzy lubią grzebać głębiej w piwnej historii. Old Ale to ciemno-bursztynowe, treściwe piwo z wyraźnym profilem słodowym – karmel, toffi, ciemne owoce, czasem nawet nuty porto czy sherry. Z wiekiem nabiera charakteru.

A nasza wersja? Do tej skomplikowanej bazy dorzuciliśmy prażone migdały oraz kawę. Efekt? Złożone, deserowe piwo idealne na długie wieczory🍺
... See MoreSee Less

Pogoda w tym roku lubi płatać figle. A my wolimy być przygotowani!Dlatego już teraz przedstawiamy Wam pierwszą nowość na okres jesienno-zimowy! 🔥Old Ale🔥– zapomniana klasyka z głębi piwnic Anglii!Styl, który kiedyś był codziennością w brytyjskich pubach, dziś pojawia się rzadko i raczej wśród tych, którzy lubią grzebać głębiej w piwnej historii. Old Ale to ciemno-bursztynowe, treściwe piwo z wyraźnym profilem słodowym – karmel, toffi, ciemne owoce, czasem nawet nuty porto czy sherry. Z wiekiem nabiera charakteru.A nasza wersja? Do tej skomplikowanej bazy dorzuciliśmy prażone migdały oraz kawę. Efekt? Złożone, deserowe piwo idealne na długie wieczory🍺
6 dni temu

Było pite?😁🍺

Oto nasz klasyczny bezalkoholowy lager chmielony wyłącznie polskim chmielem Iunga od PolishHops !

Klarowny, goryczkowy i do spożywania w dużych ilościach 🍺
... See MoreSee Less

Było pite?😁🍺Oto nasz klasyczny bezalkoholowy lager chmielony wyłącznie polskim chmielem Iunga od PolishHops !  Klarowny, goryczkowy i do spożywania w dużych ilościach 🍺
1 tydzień temu

Kontynuujemy cykl biogramów osób, dzięki którym Sady pną się w górę!

Oto drugi piwowar w naszej ekipie i szara eminencja fermentowni: Michał „Michaś” Urbański. Dla niego piwowarstwo to nie sztuka, to nauka. Brew science to jest to, co go w piwowarstwie najbardziej kręci.

W Sadach zajmuje się m.in. namnażaniem drożdży, mierzeniem różnych dziwnych parametrów piwa oraz wszystkim co można robić w laboratorium🔬. Pała specyficzną sympatią do różnych arkuszy kalkulacyjnych, zestawień, algorytmów… Gdyby nie jego wysiłki wiele z piw produkowanych w Sadach nie byłoby na takim poziomie, na jakim są dzisiaj.

Prywatnie zapalony gracz, którego nie zagniesz na niczym. Spytasz o grę – on opowie ci historię studia, które ją stworzyło. Poza tym lubuje się w szeroko pojętej literaturze popularnonaukowej. Jednego dnia opowiada o działaniu różnych systemów emerytalnych, drugiego o konstrukcji oka głowonogów. Uwielbia piwa dzikie i kuchnie dalekiego wschodu.

Kto uważa, że Sady zmierzają w dobrym kierunku łapka w górę za zdrowie Michasia!🍺
... See MoreSee Less

Kontynuujemy cykl biogramów osób, dzięki którym Sady pną się w górę!Oto drugi piwowar w naszej ekipie i szara eminencja fermentowni: Michał „Michaś” Urbański. Dla niego piwowarstwo to nie sztuka, to nauka. Brew science to jest to, co go w piwowarstwie najbardziej kręci. W Sadach zajmuje się m.in. namnażaniem drożdży, mierzeniem różnych dziwnych parametrów piwa oraz wszystkim co można robić w laboratorium🔬. Pała specyficzną sympatią do różnych arkuszy kalkulacyjnych, zestawień, algorytmów… Gdyby nie jego wysiłki wiele z piw produkowanych w Sadach nie byłoby na takim poziomie, na jakim są dzisiaj.Prywatnie zapalony gracz, którego nie zagniesz na niczym. Spytasz o grę – on opowie ci historię studia, które ją stworzyło. Poza tym lubuje się w szeroko pojętej literaturze popularnonaukowej. Jednego dnia opowiada o działaniu różnych systemów emerytalnych, drugiego o konstrukcji oka głowonogów. Uwielbia piwa dzikie i kuchnie dalekiego wschodu.Kto uważa, że Sady zmierzają w dobrym kierunku łapka w górę za zdrowie Michasia!🍺Image attachmentImage attachment
1 tydzień temu

... See MoreSee Less

2 tyg. temu

The first historical beer! 🏰🍺

Did you know that from August 25–31 we celebrate Belgium Beer Week ?

It’s a week dedicated to the unique beer culture of Belgium. Events take place in many places and include different initiatives, all connected by one shared passion – Belgian beer. And this is where Sady comes in with a brand-new release to pay tribute to Belgium’s brewing traditions!

Dark Patersbier ⛪️ – inspired by the tradition of Belgian abbeys, where monks brewed light, everyday beers for their own table.
Our Patersbier represents the less common darker side of the style, brewed in places where darker versions of classic monastery beers prevailed.
A nod to the Dubbel style 🍷, but with a clearly lower alcohol content, it’s wonderfully drinkable and sessionable.

Brewed exclusively with Belgian malts: from classic Pale Ale, through caramel-rich Special B, Aromatic and Biscuit, to wheat-based Karrawheat.
These give the beer its deep ruby-brown color along with notes of wholemeal bread, dried fruits, and delicate caramel.

The finishing touch comes from dark candi sugar and Abbey Ale yeast, bringing subtle fruitiness and a hint of spice – making this beer light, yet full of character.

So… any Belgian beer lovers out there? 🍻
... See MoreSee Less

Pierwsze piwo historyczne! 🏰🍺Czy wiecie, że w dniach 25-31 sierpnia obchodzimy Belgium Beer Week  ?To tydzień celebracji wyjątkowej kultury piwnej Belgii. Wydarzenia z tym związane odbywają się w różnych miejscach i obejmują różne inicjatywy, ale łączy je wspólna pasja do belgijskiego piwa. I tu wchodzą Sady ze swoją nowością, żeby oddać hołd belgijskim tradycjom warzenia piwa! Dark Patersbier, bo o nim mowa, to piwo inspirowane tradycją belgijskich opactw ⛪️, gdzie bracia warzyli lekkie, codzienne piwa na własny stół.Nasz Patersbier to rzadziej spotykane, ciemniejsze oblicze stylu, produkowane w miejscach, gdzie przeważały ciemniejsze wersje klasycznych piw klasztornych.Nawiązanie do klasztornych piw w stylu Dubbel 🍷, ale z wyraźnie niższą zawartością alkoholu, czyni je niezwykle pijalnym i sesyjnym.Warzone wyłącznie z belgijskich słodów: od klasycznego Pale Ale, przez karmelowe Special B, Aromatic i Biscuit, po pszeniczny Karrawheat.Nadają one piwu głęboką, rubinowo-brązową barwę oraz nuty chleba razowego, suszonych owoców  i delikatnego karmelu.Dopełnienie stanowią ciemny kandyzowany cukier i drożdże Abbey Ale, wnoszące subtelną owocowość i przyprawowy akcent – tworząc piwo lekkie, a jednocześnie charakterne.Czy są tu jacyś miłośnicy piw belgijskich? 🍻
2 tyg. temu

Today, for a change, not about beer 🍺

Today it’s about the people behind Browar Sady And where better to start than with the head brewer himself!

Oto Filip „Gabryś” Gabryel - piwowar domowy i zawodowy z wieloletnim stażem. Certyfikowany sędzia BJCP. Uwielbia gorzkie IPA i „nudną” Anglię. Jego piwa regularnie zdobywają nagrody i wyróżnienia w Polsce i za granicą.

At Sady, he’s responsible for the entire brewing process: creating recipes, sourcing and verifying raw materials, and making sure everything runs according to procedure.

In 2024, Gabryś’s British Best Bitter won the Untappd Community Award for the best Bitter in Poland, while his Barley Wine became a multi-medalist – taking gold at the Greater Poland Beer Cup and silver at the Kraft Rokucompetition, among others! 🍻 These are just a few of his many achievements.

Outside of brewing, he’s a fan of cats, computer games, motorcycles, LEGO models, Italian cuisine, and traveling.

Here’s to him brewing us nothing but top-tier beers! ‼️
... See MoreSee Less

Dzisiaj dla odmiany nie o piwie🍺Dzisiaj o ludziach, którzy za piwami z Browar Sady stoją 🤟 A od kogo zacząć? To chyba jasne: od głównego piwowara! Oto Filip „Gabryś” Gabryel - piwowar domowy i zawodowy z wieloletnim stażem. Certyfikowany sędzia BJCP. Uwielbia gorzkie IPA i „nudną” Anglię. Jego piwa regularnie zdobywają nagrody i wyróżnienia w Polsce i za granicą. W Sadach odpowiedzialny jest za cały proces warzenia piwa. Układa receptury, zamawia i weryfikuje surowce, pilnuje procedur.W roku 2024 British Best Bitter autorstwa Gabrysia zdobył Untappd Community Award dla najlepszego Bittera w Polsce, a jego Barley Wine stał się multimedalistą zdobywając m.in. złoto w konkursie Greater Poland Beer Cup oraz srebro w konkursie Kraft Roku! To tylko kilka z jego licznych sukcesów🍻Prywatnie miłośnik kotów, gier komputerowych, motocykli, modeli z klocków LEGO, włoskich potraw i podróży.Niech nam warzy same sztosy‼️Image attachmentImage attachment
2 tyg. temu

Z nami nie ma nudy‼️ Zwłaszcza jeżeli swój udział w przedsięwzięciu ma Artur, którego znacie m.in. z nieistniejącego już Browar Golem🍻
Tym razem okazją do kooperacji jest 10-lecie Beer, Bacon & Liberty prowadzonego właśnie przez Artura. A że Browar Sady collaby robią odważne i bezkompromisowe z tej okazji na tapet wzięty został mocny styl o niemieckim rodowodzie. Jak myślicie, co to będzie?😜

Podpowiemy, że to pierwsze w tym stylu piwo uwarzone w Sadach. Premiera już podczas Warszawski Festiwal Piwa🤟
... See MoreSee Less

Z nami nie ma nudy‼️ Zwłaszcza jeżeli swój udział w przedsięwzięciu ma Artur, którego znacie m.in. z nieistniejącego już Browar Golem🍻 Tym razem okazją do kooperacji jest 10-lecie Beer, Bacon & Liberty prowadzonego właśnie przez Artura. A że Browar Sady collaby robią odważne i bezkompromisowe z tej okazji na tapet wzięty został mocny styl o niemieckim rodowodzie. Jak myślicie, co to będzie?😜Podpowiemy, że to pierwsze w tym stylu piwo uwarzone w Sadach. Premiera już podczas Warszawski Festiwal Piwa🤟
Load more
Scroll to top
en_USEnglish