01.10.2022
Kilka słów o chmielu
Praktycznie każda osoba, która uwielbia piwo, wie że przy produkcji wykorzystywany jest chmiel. W poniższym artykule postaramy się wam przedstawić chmiel zarówno z botanicznego punktu widzenia , a także gospodarczego. Zapraszamy 🙂

Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus) jest to wieloletnie roślina konopna z rzędu różowców. Jest rośliną pnącą, dorasta nawet do 9 metrów wysokości. Łodyga chmielu jest skręcona prawoskrętnie i pokryta haczykami ułatwiającymi owijanie się wokół podpory. Roślina co roku odrasta od nowa z podziemnych kłaczy. Jest to roślina rozdzielnopłciowa czyli występują formy żeńskie i męskie. Formę żeńską łatwo odróżnić od męskiej, gdyż to ona wytwarza kwiaty o charakterystycznym wyglądzie przypominającym szyszkę o długości do 5 cm.

Chmiel na przestrzeni wieków był wykorzystywany przez człowieka na wiele sposobów – poczynając od kulinarnych (spożywa się młode pędy), poprzez wykorzystywanie do tworzenia tekstyliów, papieru czy środków kosmetycznych. Największe znaczenie chmiel obecnie ma jako roślina używana w przemyśle piwowarskim. Pierwotnie chmielu użyto do piwa za względu na jego właściwości bakteriobójcze. Teraz stosowany jest przede wszystkim ze względu na to, że wnosi specyficzną goryczkę do piwa. Ceniony jest również jego aromat. Aktualnie w browarach rzemieślniczych i koncernowych nie używa się go w postaci szyszki, tylko sprasowanego granulatu gdyż zajmuje mniej miejsca i w tej formie jest bardziej odporny na czynniki fizykochemiczne.

Odmiany stosowane dla uzyskania specyficznej goryczki cechują się wysoką zawartością alfa kwasów i są dodawana podczas procesu gotowania. Wysoka temperatura jest niezbędna do procesu izomeracji alfa-kwasów, niezbędnej do nadania specyficznej goryczki w piwie gdyż tylko izo-alfa kwasy są przez nas odczuwane jako gorzkie. Na 1000 litrów piwa kraftowego wykorzystuje się około jednego kilograma chmielu w postaci granulatu (aczkolwiek bardzo wiele zależy od stylu piwa). Coraz popularniejsze są odmiany aromatyczne dające przyjemne żywiczne i cytrusowe aromaty. W ich przypadku dodawane są do piwa „na zimno” czyli podczas procesu fermentacji
Chmiel uprawiany jest w krajach o umiarkowanym klimacie, a kraje dominujące w produkcji to USA i Niemcy. Na trzecim miejscu pod względem upraw plasują się Chiny. Czwarte miejsce na świecie zajmują Czechy. Polska plasuje się na szóstym miejscu zaraz za Słowacją. W naszym kraju chmiel uprawiany jest głównie na Lubelszczyźnie (80 procent polskiej produkcji). W tym regionie znajduje się Państwowy Instytut Badawczy w Puławach który prowadzi prace badawcze nad tą rośliną. Najbardziej popularna odmiana w Polsce to Marynka
Chmiel cieszył się również dużą popularnością jako zioło lecznicze. Napary z tej rośliny są stosowane na uspokojenie, jako środek moczopędny i na pobudzenie apetytu (aczkolwiek w badaniach naukowych nie udowodniono uspokajających właściwości to chmiel ma wiele innych ciekawych właściwość które by można wykorzystać w medycynie)
asdasdasdsad
Tomasz Trzybiński
Przedstawiciel handlowy
e-mail: tomasz.trzybinski@browarsady.pl
nr tel. 660 128 220
Michał Korol
Specjalista od marketingu i public relations
e-mail: wsparcie@browarsady.pl
nr tel. 789 212 868

FORMULARZ KONTAKTOWY
W razie jakichkolwiek pytań – zapraszamy do kontaktu! Chciałbyś dowiedzieć się czegoś o naszych Piwach? A może chciałbyś mieć je w ofercie swojego lokalu? Skontaktuj się z nami!






